COPYWRITER

dagbok

LÅT BARN VARA BARN, BJÖRKLUND

Min fredag i slutet av augusti florerar av fredagsmys hela dagen: jag drömde hela natten (som jag tycker om), vaknade runt sju, somnade om igen och vaknade vid nio. Jag börjar jobbet först 14.45, så jag har tid att göra det jag känner för fram till eftermiddagen. Gjorde någon konstig mediteringsövning som Kalle Zackari Wahlström gjorde i yoga-avsnittet av "Svett och Etikett". En timmes promenad och mysfrukost med helgtidning och finfrulle. Men redan på sida sju i Svenska Dagbladet blir jag så less på en viss politiker som aldrig kan ta en lugn stund: Jan Björklund. Folkpartiets partiledare vill införa betyg från årskurs fyra. När man alltså är 10-11 år ska man få veta om man duger eller ej. Tacksamt är det inte Björklund själv som skriver artikeln för sitt förslag, utan Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik vid Linköping Universitet, som skriver emot detta. Det finns inget bevis på att barn i fjärde klass skulle få bättre resultat om de började med betyg redan då. Artikeln hittar nu här.

Jag har ofta funderat det här med betyg. Grundskolan, ska inte det vara till för att lära sig grunderna i allt? Få reda på allt det där var man SKA veta? Vad en atom är, vad en atombomb gjorde, varför det regnar, varför det är viktigt med vatten, varför tycker folk olika, varför ser vi olika ut. I gymnasiet finns rum att bli lite mer individuell och välja vad en själv tycker är lite mer intressant. Dock är jag säker på att majoriteten fortfarande är vilsna och vet inte riktigt vad man vill. Enklast skulle kanske vara en förlängning av grundskolan där man kunde välja bort två ämnen man hatar och lägga till två ämnen man älskar. 

På universitetet kan man sedan florera och njuta av just de där två ämnena man älskar och bara fördjupa sig i dessa. Eller ett ämne. Och bli expert på det. När man är lite större, mognare, mer erfaren och har längtan, tid och rum för att bädda ner sig i just det där man gillar mest. Jag läste som sagt litteraturvetenskap på Stockholms Universitet. Jag brydde mig inte ett skit om betygen på kurserna, mitt mål var att få ro att läsa böcker. Och jag nådde målet! Jag började läsa böcker utan att jag var tvungen, för att jag hade lust. En helt ny respekt för författare hade växt fram, jag lärde mig historia, politik, samhällsfrågor, tänkte utanför boxen och lust och moral. Tänk om vi kunde få barn i grundskolan att känna samma sak? Hur härligt det är att gå till skolan och lära sig häftiga saker om världen. Om omvärlden. Genom alla ämnen är det ju ruggigt spännande hur vi hamnat där vi är idag. Om rätt person berättar det, då kan vem som helst ta det till sig. Även om man är 10 år och har för mycket energi i kroppen.

Satsa på att utbilda vettiga personer till lärare istället. Betygsätt människorna som vill inspirera barnen, istället för barnen.

Jag tänker förvisso vara barn hela mitt liv, men jag hade inte varit glad att få betyg redan i mellanstadiet. Det var helt enkelt bättre förr.

Julia ElfgrenComment